Přípravek živočišného původu. Slouží k výrobě aspiků, které se používají ve studené kuchyni při přípravě předkrmů. Kvalita želatiny se udává v tzv. bloom číslech, čím je vyšší, tím je připravený aspik pevnější a tužší.

Potravinářská želatina 230 bloom, 260 bloom
Pro všechny huspeniny a masové výrobky v želé nebo aspiku.
Užití: na 1 l vody nebo procezeného masového vývaru se přidá 30 – 50 g suché želatiny, pro pevný a tuhý aspik použijeme 50 – 80 g aspikového prášku.
Složení: jedlá želatina.
Příprava aspiku: želatinu dle dávkování rozmícháme s trochou chladného nemastného vývaru (zelenina + koření). Zbytek vývaru zahřejeme téměř k bodu varu, odstavíme z ohně a nalijeme želatinu. Mícháme do úplného rozpuštění – želatinu nesmíme vařit. Aspik osolíme, nepatrně osladíme a přikyselíme. Necháme vychladnout až začne želírovat (cca 30 °C), poté použijeme např. ke glazírování studených předkrmů. K zalévání potravin má mít hustotu medu. Aspik můžeme chuťově zvýraznit bílým vínem.