Většina druhů evropského a exotického koření je zároveň léčivými rostlinami. Ovšem v kuchyňských dávkách je jejich léčebný vliv slabší.
V každém případě přispívají k chuti k jídlu, k tvorbě slin, trávicích šťáv, k dezinfekci zažívacího traktu, k pohyblivosti střev, k odstranění zažívacích potíží. Působí tedy významně na žaludek, žlučník, játra, ledviny, střevní trakt i na krevní oběh. Urychlují vstřebávání látek z potravy, zrychlují metabolismus a také oddělují odpadní látky a podporují jejich vylučování. Mají ale i další, i když slabší, léčebné působnosti, např. zázvor omezuje nadbytečné pocení, bobkový list uklidňuje, některé snižují krevní tlak a působí proti ateroskleróze – česnek, pískavice. Při oslabení nervového systému se uplatňuje příznivě muškátový ořech i květ a skořice.
Diabetikům pomáhá bobkový list, cibule, česnek, kurkuma, pískavice, hořčice, aj.
Cholesterol v krvi pomáhá snižovat cibule, česnek, chilli, sezam, hořčice, kurkuma.
Některé druhy se částečně uplatňují v prevenci rakoviny, např. česnek, citrónová kůra, skořice, hořčice, kmín římský.
Vysoké antiseptické účinky má hřebíček, chilli, koriandr, pepř, cibule, česnek, aj. Nepříjemnému nadýmání a křečím střev brání kmín, koriandr, fenykl, anýz, zázvor, muškátový ořech, kardamom, nové koření a další.
Je ještě řada hůře průkazných, nicméně existujících léčebných účinků koření, např. na zlepšení paměti, na zrychlení metabolismu, na lepší dýchání, činnosti srdce.