8 porcí

                                                                                                                                                 

Suroviny:

 

Mandlové těsto:                                                                

400 g hladké mouky

1 lžička nastrouhané citronové kůry

55 g mletých mandlí

160 g práškového cukru

1 vejce

1 žloutek

¼ lžičky vanilkového extraktu

150 g nesoleného másla, změklého

 

Mandlový créme patissiére:

 6 žloutků

185 g práškového cukru

60 g hladké mouky

55 g mletých mandlí

1 litr mléka

4 vanilkové lusky

4 lžíce hustého džemu z černých třešní

1 vejce, lehce ušlehané

 

 

Příprava:

 

Na válu smícháme mouku, citronovou kůru a mandle. Promícháme a přidáme cukr,

vejce, žloutek, vanilkový extrakt a máslo. Dobře spojíme a uhněteme těsto.

Rukama smícháme cukr, vejce a máslo. Když jsou suroviny dobře promíchané, začneme pomocí špachtle zapracovávat mouku. Když hmota získá tuhou konzistenci, vyhněteme těsto rukama. Hotové těsto poté zabalíme do potravinové fólie a dáme alespoň na 30 minut do ledničky.

Dvě třetiny těsta vyválíme do rozměrů kruhové dortové formy o průměru 25 cm.

Okraje těsta zarovnáme s okrajem formy a necháme asi 30 minut chladit.

Nyní si připravíme mandlový krém. Ze žloutků a cukru ušleháme krém. Do něj

prosejeme mouku a vmícháme mleté mandle. Vše dobře spojíme.

Do hrnce nalijeme mléko. Vanilkové lusky podélně rozdělíme a vysypeme semínka.

Semínka a lusky nasypeme do mléka. Převaříme a horké mléko za stálého míchání

přelijeme přes žloutkový krém. Vzniklou tekutinu nalijeme zpět do čistého hrnce a

za stálého míchání přivedeme k varu.

Zpočátku bude směs hrudkovitá, ale mícháním se všechny hrudky rozpustí a vznikne

hladký krém. Povaříme 2 minuty a necháme vychladnout.

Těsto na dně formy potřeme džemem a vlijeme připravený krém. Nyní vyválíme

 zbytek těsta, abychom jím mohli koláč přiklopit. Okraje těsta potřeme ušlehaným

vejcem a na kterém položíme  čerstvě vyválené kolo. Okraje této placky a boční

 okraje těsta ve formě spolu dobře spojíme a spoj zahladíme.

Povrch koláče potřeme ušlehaným vejcem a pečeme 40 minut při 180°C.

 

Přejeme Vám dobrou chut‘.