pro 4 osoby

Suroviny:

  • 1 kuře o hmotnosti 1,6 kg
  • 4 lžíce česnekové marinády Progast
  • 2 celerové natě včetně listů
  • 2 lžíce rozmarýnu Progast
  • 2 lžíce tymiánu Progast
  • 4 lžíce petrželky Progast
  • 1 mrkev, nakrájená nahrubo
  • 250 ml bílého vína
  • 1 malá cibule, rozčtvrcená
  • 1 bageta, nakrájená na krajíčky

Příprava:

Dovnitř kuřete dáme nasekanou celerovou nat', tymián

a petrželku. Přidáme také rozmarýn. Kuřeti svážeme

nohy a křídla a upevníme za zády.

 

Celé kuře potřeme česnekovou marinádou a necháme mimo

chladničku odležet minimálně 30 minut. Do pekáče přidáme

zbylé koření, celer, mrkev a cibuli.

 

Nakonec do pekáče položíme kuře, přidáme bílé víno.

Přiklopíme pokličkou nebo alobalem a pečeme

1 hodinu a 20 minut při teplotě 200°C. Maso musí být měkké,

a když jej propíchneme vidličkou, musí téci průzračná št’áva.

 

Kuře vyjmeme z pekáče a št’ávu slijeme do malého hrnečku.

Z povrchu přebereme lžící přebytečný tuk a 2-3 minut

povaříme, aby se odpařilo trochu vody.

 

Kuře rozporcujeme, přelijeme trochou št’ávy, opečeme krajíčky chleba.

Kuře ještě přizdobíme bylinkami a podáváme s chlebem,

který mažeme měkkou česnekovou dužinou.


Náš tip:

kuře podáváme s opečenými brambory,  které na závěr

dochutíme kořenící směsí na hranolky a brambory Progast. 

Dobrou chut‘.