Suroviny:

150 g prorostlé slaniny typu pancetty, na kostičky

2 stroužky česneku, lisovaného

1 cibule, na kostičky

2 lžíce olivového oleje

400 g hnědé nebo zelené čočky

250 ml červeného vína

250 ml zeleninového bujonu-Progast

5 rajčat

1 lžíce Provensálského koření-Progast

1 menší chilli paprička

sůl, pepř

Příprava:

do kastrolu dáme olej, cibuli a opečeme je dozlatova. Ke zbytku přimícháme česnek, čočku a koření a krátce osmahneme. Podlijeme červeným vínem a vývarem, zakryjeme pokličkou a dusíme 30-50 minut, až bude čočka na skousnutí skoro měkká.
Mezitím z rajčat vykrojíme stopky, ponoříme je na chvíli do vařící vody, stáhneme kůži a dužinu nakrájíme na kostičky. Do čočky vmícháme rajčata a ještě asi 10 minut podusíme. Dochutíme solí pepřem, případě i octem. Posypeme čerstvou petrželkou a podáváme s pečivem.