Suroviny:
150 g prorostlé slaniny typu pancetty, na kostičky
2 stroužky česneku, lisovaného
1 cibule, na kostičky
2 lžíce olivového oleje
400 g hnědé nebo zelené čočky
250 ml červeného vína
250 ml zeleninového bujonu-Progast
5 rajčat
1 lžíce Provensálského koření-Progast
1 menší chilli paprička
sůl, pepř
Příprava:
do kastrolu dáme olej, cibuli a opečeme je dozlatova. Ke zbytku přimícháme česnek, čočku a koření a krátce osmahneme. Podlijeme červeným vínem a vývarem, zakryjeme pokličkou a dusíme 30-50 minut, až bude čočka na skousnutí skoro měkká.
Mezitím z rajčat vykrojíme stopky, ponoříme je na chvíli do vařící vody, stáhneme kůži a dužinu nakrájíme na kostičky. Do čočky vmícháme rajčata a ještě asi 10 minut podusíme. Dochutíme solí pepřem, případě i octem. Posypeme čerstvou petrželkou a podáváme s pečivem.