Suroviny:

600 g vepřové panenky

400 g slaniny nakrájené na plátky

1 velká cibule

1 pórek

300 ml smetany

3-5 lžic másla

3 lžíce oleje

100 g nivy

3 lžičky koňaku

2 lžíce hladké mouky

2 lžíce Chalupářské vepřové směsi-Progast

drcený čtyřbarevný pepř-Progast

Příprava:

Vepřovou panenku očistíme, nakrájíme na medailonky silné asi 5 cm a okořeníme je Chalupářskou směsí. Pak každý medailonek obalíme po obvodu plátkem slaniny a převážeme provázkem a vše opepříme drceným pepřem. Cibuli a pórek oloupeme a nakrájíme a na másle osmahneme. Medailonky zprudka opečeme na oleji. Cibuli s pórkem a s masem přeneseme do zapékací formy a vše pokapeme výpekem z masa.
V malém kastrůlku rozpustíme máslo a přidáme hladkou mouku a krátce ji orestujeme. Pak za neustálého míchání přilijeme smetanu a vše provaříme. Přidáme koňak a nakrájenou nivu a na mírném ohni necháme vše povařit až se nám niva dokonale rozpustí. Takto připravenou smetanovou omáčkou zalijeme maso v zapékací míse a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 15-20 minut. Podáváme s různě připravenými bramborami nebo těstovinami.