Suroviny:

1 krůta (cca 4-5 kg)

100 g slaniny

125 g másla

1 menší cibule

5-7 lžic tekuté marinády Gyros - Progast

Nádivka:

3 rohlíky

1 cibule

50-80 ml mléka nebo smetany

125 g másla

2 lžíce oleje

špetka strouhaného muškátového oříšku

1 malá konzerva játrové paštiky

3 vejce

60 g mandlí

petržel

sůl

Příprava:

Krůtí prsa a stehna  prošpikujeme slaninou. Celou krůtu potřeme tekutou marinádou Gyros a necháme odležet nejlépe přes noc v ledničce. Rohlíky nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem nebo smetanou. Jednu menší cibuli nakrájíme a osmahneme na oleji. Změklé máslo utřeme se žloutky do pěny, osolíme, okořeníme muškátovým oříškem a petrželkou, přidáme namočené a trochu vymačkané rohlíky, oloupané a nasekané mandle, osmahnutou cibuli a paštiku a vše dobře promícháme. Nakonec lehce vmícháme pevný sníh z bílků.
Namarinovanou krůtu z předešlého dne naplníme nádivkou. Nádivku plníme do břišní dutiny a do kůže pod krkem. Zbylou slaninu vložíme do břišní dutiny. Kůži zašijeme, aby náplň, která pečením nabývá, nevytékala. Krůtu vložíme na pekáč, přidáme nakrájenou cibulku, podlijeme vodou nebo bujonem a pečeme přikryté alobalem asi 1 hod při 160°C. Zbývající čas pečeme již bez alobalu při 170°C do měkka. Během pečení krůtu často podléváme vypečenou šťávou. Podáváme s česnekovými bramborami.