Suroviny:

30 g másla

2-3 lžíce oleje

1 kg libových steaků z hovězí kýty nebo plecka, nakrájených na kostičky

4 cibule, nakrájená

1 strouček česneku, prolisovaný

1 lžíčka hnědého cukru

1 lžíce hladké mouky

500 ml piva (světlého nebo černého)

2 bobkové listy

4 snítky tymiánu

Krutony:
6-8 krajíčků bagety, dijonská hořčice

Příprava:

Na velké hluboké pánvi rozehřejeme máslo a lžíci oleje. Maso po obou stranách zprudka osmahneme a dáme na talíř. Na pánev přidáme ještě jednu lžíci oleje a cibuli. Na mírném ohni 10 minut smažíme, přidáme česnek a cukr a dusíme dalších 5 minut. Cibuli vyndáme na druhý talíř. Zmírníme teplotu a všechnu šťávu, kterou maso na talíři pustilo, vlijeme na pánev. Poté zahustíme moukou. Odstraníme a pomalu vlijeme pivo (pivo bude pěnit). Vrátíme na plotnu a zlehka povaříme, aby šťáva zhoustla. Ochutíme solí a pepřem. Do pekáče vrstvíme maso a cibuli, přičemž každou vrstvu proložíme snítkou tymiánu a bobkovým listem. Zároveň můžeme dochutit solí a pepřem. Maso přelijeme šťávou, přiklopíme a pečeme v troubě při 150°C 2 a půl - 3 hodiny, aby bylo maso měkké.
Nyní připravíme krutony: Předehřejeme gril a krajíčky bagety z obou stran zlehka opečeme. Poté je z jedné strany potřeme hořčicí. Krajíčky pak upravíme na carbonnadu namazanou stranou nahoru a pekáč dáme na minutu pod gril. Bon appetite!