Suroviny:

1 kg telecího masa na dušení, asi na 2,5 cm kostky

1 cibule, nakrájená

3 lžíce másla, 1 lžíce oleje

2 vrchovaté lžíce hladké mouky

2 mrkve na plátky

4-5 žampiónů

100 g slaniny na kostičky (1 cm)

1 lžička tymiánu

1 bobkový list

2-3 šálky suchého bílého vína

2-3 lžíce kysané smetany

sůl, pepř, muškátový oříšek mletý

Příprava:

v kastrolu rozpálíme olej s máslem a opečeme kostky masa dohněda. Maso posypeme moukou, přidáme kolečka mrkve, žampióny, cibuli a slaninu. Za stálého míchání ještě povaříme po dobu 1 až 2 minuty. Vše zalijeme bílým vínem a přidáme vařící vodu, tak aby maso bylo právě potopené. Podle chuti opepříme, osolíme , přidáme bobkový list, tymián a muškátový oříšek. Vše uvedeme do varu, zakryjeme poklicí a dusíme asi 60 minut na středním plameni. Mezitím v misce rozmícháme rozpuštěné máslo s moukou na zahuštění šťávy. Po ukončení dušení ( když je maso měkké), zmírníme plamen a směsí na zahuštění spolu s kysanou smetanou vpravíme za stálého míchání do šťávy. Na mírném ohni ještě prohřejeme asi po dobu 10 minut. Naše delikátní omáčka se tak postupně zahustí. Podáváme s nočky, bramborami nebo s rýží.