Příprava:

400 g sušených bílých fazolek

bouguet garny ( bobkový list, tymián, petržel)

1/2 velké cibule, rozčtvrcené

2 stoužky česneku, prolisované

225 g neuzené slaniny, nakrájené na kostky

1 lžíce rozpuštěného másla

400 g jehněčího plecka

350 g kabanusu

2 klobásky

1 celerová nať, očištěná

4 kousky pečené kachny

6 velkých rajčat

50-100 g strouhanky

Příprava:

Předem namočené fazolky dáme do velkého hrnce společne s bouget garni, cibulí, česnekem a slaninou. Přidáme 2-3 litry studené vody, přivedeme k varu a vaříme 1 hodinu. Na pánvi rozehřejeme přepuštěné máslo. Jehněčí plecko naporcujeme na 8 dílů a osmahneme na másle do hněda. Jehněčí, kabanus, celer a kachnu vložíme do hrnce s fazolkami a ponoříme pod hladinu. Rajčata nadrobno nakrájíme, odstarníme semena a přidáme do hrnce. Rajčata rovněž ponoříme pod hladinu a vše další hodinu vaříme. Na pánvi osmahneme dohněda klobásky a přidáme je do hrnce, ponoříme rovněž pod hladinu a vaříme dalších 30 minut. Troubu předehřejeme na teplotu 160 °C. Tekutinu přecedíme do dalšího hrnce a na mírném ohni povaříme, dokud se objem nezmenší o dvě třetiny. Maso vyndáme z hrnce, nakrájíme uzeniny a vykostíme kachní maso. Do hlubokého pekáče střídavě vrstvíme masa a fazolky. Na závěr vše zalijeme šťávou, aby hladina byla maximálně v rovině poslední vrstvy fazolí. Povrch pekáče posypeme strouhankou a 40 minut zapékáme.Každých 10 minut přitom spodní stranou lžíce narušíme na několika místech vrstvu strouhanky, aby šťáva mohla lépe prosakovat. Pokud se nám zdají fazolky vysušené, můžeme je během pečení zalévat šťávou nebo vodou.