Suroviny:
1 000 g hovězího předního masa
500 g cibule
2 polévkové lžíce koření "Guláš"
150 g rostlinného tuku
1 500 g pitné vody
50 g rajčatového protlaku
100 g hladké mouky

Příprava:
Hovězí maso nakrájíme na stejně velké kostky. Oloupanou cibuli nakrájíme na drobno, osmahneme na tuku do zlatova, přidáme nakrájené maso a restujeme 5 - 10 min. Poté přidáme rajčatový protlak, orestujeme, přidáme gulášové koření, znovu krátce orestujeme a mírně podlijeme studenou vodou. Takto připravený základ dusíme pod poklicí do částečného změknutí masa. Maso vyjmeme a šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme a zalijeme studenou vodou. Za stálého míchání přivedeme k varu, přidáme zpět maso a za občasného promíchání dusíme doměkka. Hotový guláš dle chuti můžeme přisolit, přidat sušený nebo čerstvý česnek, majoránku. Pro pikantnější chuť přidáme drcenou chilli papričku. Vše znovu ještě krátce povaříme a podáváme.
Vhodné přílohy:
- houskový nebo bramborový knedlík
- různě upravené brambory
- bramboráčky
- těstoviny