Suroviny:

1 kg slaniny, nakrájené na slabé proužky

1 malé ovarové koleno

1 velká mrkev

200 g tuřínu nebo řepy, oloupané a nakrájené na vetší kousky

100 g pórku, oloupaného

1 pastinák, nakrájený na větší kousky

1 cibule, se zapíchanými 4 hřebíčky

1 stroužek česneku

2 bobkové listy

1 lžíce tymiánu

6 kuliček jalovce, lehce porušené

350 g čočky

2 lžíce krájené petrželky

Příprava:

Do velkého hrnce dáme maso a všechny suroviny kromě čočky a petrželky. Dobře promícháme a přidáme tolik vody, aby byly všechny suroviny ponořené. Přivedeme k varu, poté zmírníme oheň, přiklopíme hrnec a necháme mírně vařit 1 1/4 hodiny. Do hrnce přidáme čočku a vše promícháme. Následně opět přiklopíme a vaříme dalších 40-45 minut, aby byly maso a čočka měkké. Obsah hrnce přecedíme, abychom odstranili vodu. Zbytek kromě celé cibule vrátíme do hrnce. Cibuli už nebudeme potřebovat. Čočku a maso dobře okořeníme černým pepřem a ochutnáme. Vmícháme petrželku.