Suroviny:

250 g rýže

80 g rozinek

2 lžíce Tex-Mexu (Mexická kořenící směs Progast).

špetka dobromysli

špetka šafránu

1 větší cibule

1-2 pálivé papričky

1 lžíce sladké mleté papriky

3 stroužky česneku

250 g mletého masa

250 g rajčat

plátek slaniny

máslo

Příprava:

Promytou a oschlou rýži opečeme do zlatova na 2 lžících oleje. Přidáme spařené rozinky, šafrán, dobromysl a zalijeme dvojnásobkem vody (asi 1/2 l ) a uvaříme. V případě potřeby vodu přidáme. Na lžíci oleje zpěníme usekanou cibuli, pálivé papričky, česnek, koření a přidáme mleté maso. Osmahneme, až maso změní barvu, zamícháme papriku a nakrájená rajčata. Krátce podusíme. Opečené maso smícháme s rýží a dáme do vymaštěné zapékací misky. Navrch dáme plátek slaniny a prudce zapečeme v troubě. Pokrm se nazývá tadžin tfaja.