Suroviny:

2 cibulky fenyklu, s lístky

1 pórek, pouze bílé části, oloupaný

1 velká mrkev, nakrájená na nudličky

2 lžíce olivového oleje

2 lžíce kaparů

1 šalotka nakrájená nadrobno

1,3 kg pstruha obecného nebo duhového, nebo 1,2 kg jiné lososovité ryby

4 lžíce Bylinkové marinády Progast

2 bobkové listy

25 g másla, nakrájeného na 4 kostky

4 plátky citronu

185 ml rybího vývaru

60 ml suchého vermutu

2 lžíce ušlehané šlehačky

2 lžíce nasekaného kerblíku

Příprava:

Troubu předehřejeme na 200°C. Odkrojíme lístky fenyklu a nakrájíme na drobno. Cibulky fenyklu nakrájíme na velmi tenké plátky a poklademe na pekáč spolu s mrkví a pórkem. Zeleninu pokapeme lžící olivového oleje, osolíme, opepříme a důkladně protřepeme, aby se v oleji a koření obalila ze všech stran. Na prostředním roštu pečeme asi 20 minut. Mezitím nakrájené fenyklové listy promícháme s kapary a šalotkou. Rybu potřme bylinkovou marinádou a naplníme kaparovou směsí a dovnitř ryby přidáme bobkové listy, kostky másla a plátky citronu. Smícháme rybí vývar a vermut. Z trouby vyndáme zeleninu a promícháme. Teplotu zmírníme na 140°C. Marinovaného pstruha položíme na zeleninu a přelijeme smíchaným vývarem a vermutem. Pstruha okořeníme a potřeme zbývajícím olivovým olejem. Pekáč zakryjeme alobalem a vrátíme do trouby. Necháme péct 1/4 hodiny, aby ryba nebyla uvnitř syrová. Maso by se přes kůži mělo zdát drobivé, ale uvnitř by mělo být matné a hotové. Rybu přeneseme na velký servírovací podnos. Pekáč se zeleninou několik minut na sporáku prohřejeme, aby šťáva bublala a trochu se vypařila. Nyní přimícháme šlehačku a 1 minutu povaříme. Přidáme kerblík a okořeníme podle chuti. Rybu na tácu obložíme zeleninou a přelijeme trochou šťávy. Zbytek podáváme zvláštˇ.