Suroviny:
Těsto:
125 g hery nebo másla
250 g polohrubé mouky
1 lžička kypřicího prášku
špetka soli
2 lžíce pískového cukru
2 cm utlučené vanilky
1 vejce
tuk a mouka na dortovou formu
Náplň:
5-6 jablek oloupaných, rozčtvrcených a zbavených jádřince
1/8 l husté zakysané smetany
2-3 vejce
špetka sušené citronové kůry
3 lžíce pískového cukru se 2 cm utlučené vanilky
Příprava:
Těsto připravíme ze změklého tuku rozdrobeného s moukou, solí, cukrem a vanilkou. Spojíme vejcem a do hladka prohněteme. Dáme vychladit na 1/4 hodiny do chladničky. Pak těsto rozválíme a vyložíme jím vymaštěnou a vysypanou formu. Na ně pravidelně rozložíme čtvrtky jablek svrchu naříznuté na tenké řezy, ale nedoříznuté. Z husté smetany, vejcí, cukru, citrónové kůry, vanilky a pískového cukru ušleháme směs a přelijeme jí opatrně koláč. Také můžeme jablka před přelitím lehce posypat mletou skořicí nebo v malém množství i mletým hřebíčkem. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 30 minut.