Suroviny:

Těsto:

125 g hery nebo másla

250 g polohrubé mouky

1 lžička kypřicího prášku

špetka soli

2 lžíce pískového cukru

2 cm utlučené vanilky

1 vejce

tuk a mouka na dortovou formu

Náplň: 

5-6 jablek oloupaných, rozčtvrcených a zbavených jádřince

1/8 l husté zakysané smetany

2-3 vejce

špetka sušené citronové kůry

3 lžíce pískového cukru se 2 cm utlučené vanilky

Příprava:

Těsto připravíme ze změklého tuku rozdrobeného s moukou, solí, cukrem a vanilkou. Spojíme vejcem a do hladka prohněteme. Dáme vychladit na 1/4 hodiny do chladničky. Pak těsto rozválíme a vyložíme jím vymaštěnou a vysypanou formu. Na ně pravidelně rozložíme čtvrtky jablek svrchu naříznuté na tenké řezy, ale nedoříznuté. Z husté smetany, vejcí, cukru, citrónové kůry, vanilky a pískového cukru ušleháme směs a přelijeme jí opatrně koláč. Také můžeme jablka před přelitím lehce posypat mletou skořicí nebo v malém množství i mletým hřebíčkem. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 30 minut.