Suroviny:

10 porcí

1 krůta, nebo krocan cca 5 kg

170 g másla

6 stonků řapíkatého celeru

2 velké cibule, nakrájené na malé kostičky

4 lžíce čerstvého tymiánu ( nebo 1/3 sušeného)

1/2 lžičky sušené šalvěje

1 lžíce čerstvé petrželky posekané

225 g jedlých kaštanů, opečených a posekaných

27 plátků den starého sendvičového chleba s odřezanou kůrkou (nakrájeného na malinké kostky, trochu otoustovaného).

280 ml kuřecího vývaru

4 nedozrálé pevné hrušky, nakrájené na 1,5 cm kostičky

3 lžičky hrubé soli

čerstvě pomletý černý pepř

Příprava:

Nejprve si připravíme kaštany, které na vypouklé straně nařízneme nožem asi 4 mm hluboce. Kaštany poskládáme v jedné vrstvě na pánev, pokropíme je vodou, přikryjeme a opékáme při vysoké teplotě, za neustálého třepání s pánví, po dobu 5-10min. Oloupeme je a nasekáme. Troubu předehřejeme na 190°C. Ve velkém kastrolu rozehřejeme 4 lžíce másla, přidáme cibuli a celer a osmažíme do sklovita. Přidáme tymián, šalvěj, petrželku, chleba a kaštany. Po 1/4 hrncích přidáváme postupně vývar tak, aby vše bylo navlhčeno. Přidáme nakrájené hrušky a kastrol odstavíme. Rozpuštěný zbytek másla smícháme se solí a tymiánem. Krůtu položíme prsama nahoru na mřížku ve velkém pekáči, potřeme zvenku i uvnitř  solí a pepřem. Připravenou nádivkou naplníme dutinu břišní. Nohy svážeme s kuchyňskou nití. Nadijeme taktéž krční dutinu nádivkou, přeložíme krční kůži dozadu a zajistíme jehlí. Celý povrch krůty potřeme tymiánovým máslem. Pečeme 4 1/2 hodiny, za občasného podlévání.

Tip: krůtu podáváme s bramborovou kaší s celerem a lesními houbami.