Suroviny:

4-8 porcí kapra

11 bobulek pepře

11 bobulek nového koření

špetka tymiánu

2 bobkové listy

50 g másla

150 g krájené kořenové zeleniny

1 cibule

2 hřebíčky

5 cm dlouhý kousek skořice

1/2 lžičky mletého zázvoru

2 dl bílého vína

2 lžíce rozinek

1-2 lžíce rybízového džemu nebo švestkových povidel

hrst nasekaných oloupaných mandlí

2 lžíce sekaných jader vlašských ořechů

6 sušených švestech

cukr nebo řepný sirob

4 lžíce strouhaného perníku

ocet (citrónová šťáva)

citronová kůra

sůl

Příprava:

kapra uvaříme v osolené vodě s pepřem, novým kořením, tymiánem a bobkovým listem. Přecedíme a vývar použijeme na polévku. Na másle zpěníme cibuli a nakrájenou kořenovou zeleninu. Opečeme a přidáme koření. Zalijeme vínem, vsypeme rozinky, džem, mandle, ořechy, švestky, přidáme asi 1 litr vody a povaříme. Zahustíme perníkem nebo i černým chlebem. Ochutíme cukrem nebo sirobem, citrónovou kůrou, octem nebo citrónovou šťávou. Porce kapra přelijeme omáčkou a podáváme s houskovým knedlíkem nebo s pečivem.