Suroviny:

1 větší lilek

1 cibule

1 stroužek česneku

3 lžíce másla

1 lžíce hladké mouky

1,5 dl mléka

1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku

1/2 lžičky mletého bílého pepře

2 lžíce sekané petržele

3 lžíce strouhaného sýra

2 vejce

100 g šunky nebo slaniny

sůl

Příprava:

lilek po délce nakrájíme na 2 cm silné plátky a uložíme do máslem vytřené zapékací misky, osolíme a opepříme. Na másle zpěníme nakrájenou cibuli a česnek, zasypeme moukou a mícháme, ochutíme muškátovým oříškem a pepřem, osolíme a zalijeme mlékem. Svaříme do husta za stálého míchání. Necháme prochladnout, zamícháme vejce, sýr, kostičky šunky nebo slaniny a petrželku. Směs navršíme na lilek a zapečeme do zlatova. Na povrch pak můžeme dát strouhaný sýr. Podáváme se salátem nebo jako přílohu k masu.