Pro zachování kvality a chuťových vlastností koření je nutno dodržovat správné zásady jeho používání i uložení:

  • světlo je nepřítel koření – má vliv na žluknutí olejů obsažených v mnoha druzích (paprika, zázvor aj.). Ovlivňuje i ztrátu barvy – koření šedne (paprika, majoránka, zelená koření sušená aj.). Proto je lépe uchovávat koření v tmavých, dobře těsnících kořenkách, na temném, suchém, nepříliš teplém místě;
  • vyšší teplota spolu s vlhkostí při umístění kořenek nad sporákem působí ztrátu silic, tedy i vůně a chuti, přejímání cizích pachů z vaření, plesnivění;
  • sáčky s kořením, obchodní balení – jsou vhodné jen pro transport, doplnění zásob v kořenkách, ale koření v nich doma dlouho neskladujeme, byť jsou uzavřené. Po nákupu je brzy přesypeme do pevně těsnících kořenek. Nenecháváme koření uloženo v otevřených sáčcích, neboť ztrácí vůni i chuť;
  • u mletého koření zpravidla dáváme do pokrmu nižší dávky než u celého. Zvláště na začátku vaření kořeníme méně, chuť a vůně koření se během tepelné úpravy zintenzivní. Raději přikořeníme nakonec. U mletého koření ale dbáme na stáří koření a čerstvost mletí – zvláště některé druhy brzy ztrácejí vůni i chuť;
  • celé koření (tj. nemleté) je vhodné zvláště pro začátečníky – během tepelné úpravy je můžeme včas vyjmout a zabránit „překořenění“;
  • u ostrých druhů koření (chilli, cayenský pepř, zázvor, hřebíček) používáme většinou jen mírné dávky – špetku, tj. množství, které pojmou dva prsty. I když už je dokázáno, že i mírné až střední dávky chilli, zázvoru zdraví spíše prospívají, nepřeháníme jejich množství;
  • některé druhy koření dlouhým vařením hořknou, proto je dáváme až později;
  • kořenky volíme skleněné, nejlépe z tmavého skla, se zabroušenou zátkou, tzv. prachovnice – různých velikostí. Vhodné jsou i kořenky keramické s  pevně utěsněnou zátkou, lze použít i skleněné nádobky s víčkem se závitem;
  • u koření, zvláště mletého, si neděláme velkou zásobu, nejlépe ji ročně obměňujeme. Také koření neukládáme do zbytečně velké nádobky, raději volíme jen nepatrně větší nádobku, než je zásoba, samozřejmě dobře utěsněnou.