EXTRAKT KŮŽOVÉ BÍLKOVINY CC 400
- vyrábí se z čerstvých nebo z mražených vepřových kůží jedinečnou technologií, která v sobě zahrnuje vaření, odtučnění a dehydrataci. Kůže se vykupují od dodavatelů v souladu se zdravotními požadavky. Extrakt je redukován do jemného prášku žluté barvy. Takto připravený produkt se používá při výrobě mnoha vařených výrobků.

Vlastnosti: 
Průměrná velikost částic:200 µg
Distribuce:20 % < 50 µg
 50 % < 150 µg
 100 % < 400 µg
Fyzikálně-chemické ukazatele: 
bílkoviny93 % +/- 3
tuky8 % +/- 3
voda< 4 %
soli< 4 %
Hydroxyprolin (g/100 g)8,75
Collagen (Hydroxyprolin x 8 g/100 g)70 %

Síla gelu:
Proteinový výtažek CC 400 má výjimečnou sílu zadržování vody a vytváří speciální termoreverzibilní gel po vaření a schlazení. Přípravek CC 400 je schopný absorbovat vodu do 14-ti násobku své váhy bez uvolňování vody po vaření a schlazení. Samozřejmostí je však to, že síla gelu úměrně slábne zvyšováním přidané vody.
Např. 1 díl CC 400 + 5 dílů vody = síla gelu 330 g
1 díl CC 400 + 14 dílů vody = síla gelu 10 g

Mikrobiologie:
Celkový počet mikroorganismů < 50 000/g
Koliformní bakterie < 10/g
Salmonella: neg/25 g
Kvasinky a plísně < 100/g
ASR 46 °C< 100/g

Použití:
Používá se hlavně v měkkých vařených výrobcích, jako jsou párky a měkké salámy. Extrakt je možné používat v některých substitucích surových kůží (čerstvých nebo mražených) nebo jako přídavek na zlepšení textury (speciálně pokud chybí pevnost). Dávkování je v přímé úměře k žádaným výsledkům.

Příprava surové kůže:
1 kg CC 400 + 4 kg vody = 5 kg surové kůže.

Pokud používáme kůžovou emulzi v poměru 1 : 9, přípravek CC 400 dávkujeme následovně:
1 kg CC 400 + 9 kg vody = 10 kg kůžové emulze.
V případě rychlé výroby přípravek CC 400 a vodu dáme do kutru a kutrujeme. Takto získáme nejoptimálnější čas na rehydrataci a předejdeme riziku navázání vody na jiné ingredience.
Při výrobě suchých výrobků je třeba počítat s tím, že množství, které se zapracuje do výrobku, je přímo úměrné počáteční vlhkosti produktu s výsledným výrobkem a časem sušení.
Škála využití přípravku CC 400 je v normě 0,5 – 1,5 %.

Výhody:
- doprava a uskladnění při pokojové teplotě;
- výrobky s dlouhou konzervací (12 měsíců) bez rizika zkažení;
- absolutní biologická ochrana;
- absence rizika tuhých těles (zejména chlupů);
- vynikající disperze uvnitř díla (ve výrobku se nevytvoří želé);
- kontinuálně použitelný bez přípravy emulze a bez namáčení (které je vždy náchylné a má za následek použití velkého množství materiálu);

Balení: 25 kg ve ventilovaném vícevrstvém na povrchu papírovém pytli.
Skladování: v chladu a suchu, nejlépe do 25 °C a relativní vlhkosti pod 60 %.

EXTRAKT KŮŽOVÉ BÍLKOVINY LC 300
- vyrábí se z čerstvých nebo z mražených vepřových kůží jedinečnou technologií, která v sobě zahrnuje vaření, odtučnění a dehydrataci. Kůže se vykupují od dodavatelů v souladu se zdravotními požadavky. Extrakt je redukován do jemného prášku žluté barvy. Takto připravený produkt se používá při výrobě mnoha vařených výrobků.

Vlastnosti: 
Průměrná velikost částic:200 µg
Distribuce:70 % < 200 µg
 100 % < 400 µg
Fyzikálně-chemické ukazatele: 
bílkoviny90 % +/- 2
tuky13 % +/- 2
voda< 5%
soli< 4%
Hydroxyprolin (g/100g)4,50
Collagen (Hydroxyprolin x 8 g/100g)36 %

Mikrobiologie:
Celkový počet mikroorganismů < 50 000/g
Koliformní bakterie < 10/g
Salmonella: neg/25 g
Kvasinky a plísně < 100/g
ASR 46 °C < 100/g

Použití:
Používá se hlavně u vařených trvanlivých salámů. Extrakt je možné používat v některých substitucích surových kůží (čerstvých nebo mražených) nebo jako přídavek na zlepšení textury (speciálně pokud chybí pevnost). Dávkování je v přímé úměře k žádaným výsledkům.
Příprava:
1 kg LC 300 + 3 kg vody = 4 kg polotovaru vhodného jako náhrada masa.

V případě rychlé výroby přípravek LC 300 a vodu dáme do kutru a kutrujeme. Takto získáme nejoptimálnější čas na rehydrataci a předejdeme riziku navázání vody na jiné ingredience.
Při výrobě suchých výrobků je třeba počítat s tím, že množství, které se zapracuje do výrobku, je přímo úměrné počáteční vlhkosti produktu s výsledným výrobkem a časem sušení.
Škála využití přípravku LC 300 je v normě 0,5 – 1,5 %.

Výhody:
- doprava a uskladnění při pokojové teplotě;
- výrobky s dlouhou konzervací (12 měsíců) bez rizika zkažení;
- absolutní biologická ochrana;
- absence rizika tuhých těles (zejména chlupů);
- vynikající disperze uvnitř díla (ve výrobku se nevytvoří želé);
- kontinuálně použitelný bez přípravy emulze a bez namáčení (které je vždy náchylné a má za následek použití velkého množství materiálu);

Balení: 25 kg ve ventilovaném vícevrstvém na povrchu papírovém pytli.
Skladování: v chladu a suchu, nejlépe do 25 °C a relativní vlhkosti pod 60 %.

Zpět