Kardamom (Elettaria cardamomum)

Kardamom

Kardamom je rákosovitou vytrvalou rostlinou, dorůstající do výšky až 1,5 m.
Vlastním kořením jsou semena, nejprve ponechaná v tobolkách, aby z nich neuniklo aroma. Malá kulatá semena obsahují jemně aromatické silice. K dostání jsou mletá, jako červenošedý prášek.
Kardamom pochází z jižní Indie, Cejlonu a Malajsie, pěstuje se však v Indii a Guatemale.
Nejznámější léčivou vlastností tohoto koření je podpora trávení. Pomáhá při nadýmání a lze jím mírnit také křeče a bolesti žaludku. A konečně – kardamom je už po celé věky považován za afrodiziakum.

Užití v kuchyni

Kardamom má velmi jemné, nasládle ostré aroma. Patří do svařeného vína a do perníku, tvoří důležitou součást kari směsí a výborně se hodí také do koláčů, pečiva, rybích pokrmů, nakládané zeleniny a paštik.

A B C Č E F H CH J K L M N O P R S Š T V Z

TOPlist