Jalovec (Juniperus communis)

Jalovec

„Jalovčinky“
Jalovec obecný je stále zelenou jehličnatou dřevinou vyskytující se ve tvaru stromu nebo keře.
Jako koření se užívají bobule, čerstvé a sušené, celé i mleté.
Jalovcový keř, případně strom, je rozšířen v Evropě a velké části Asie. Aromatická síla bobulí je velmi závislá na klimatu: čím více slunce, tím jsou aromatičtější. Jalovec však roste i v našich podmínkách.
Jalovcové bobule obsahují celou řadu éterických olejů – tyto látky povzbuzují chuť k jídlu, působí močopudně, mají dezinfekční účinky a uvolňují svaly. Mají bakteriocidní, dezinfekční účinek.

Užití v kuchyni

Jalovčinky mají nasládlou a výrazně pryskyřičnou, lehce pálivou chuť i specifickou vůni, tzv. „lesní aroma“. Jalovčinky jsou klasickým kořením ke zvěřinovým pokrmům, také k jídlům z hovězího i vepřového masa, ke kyselému, červenému i bílému zelí, červené řepě.

A B C Č E F H CH J K L M N O P R S Š T V Z

  • Jalovec (Juniperus communis)
TOPlist