Zázvor (Zingiber officinale)

Zázvor (Zingiber officinale)

„Zázvorovník lékařský“
Zázvorovník je vytrvalá tropická bylina z čeledi zázvorovníkovitých dorůstající do výšky 1 m. Kořením, které používáme, je oddenek obsahující éterické oleje a pryskyřice, produkující typickou chuť. Oddenku se také říká „zázvorový kořen“, i když se botanicky o kořen nejedná. Užívá se čerstvý, sušený, mletý na prášek nebo nakládaný.
Zázvorovník je víceletou bylinou pocházející z tropů. Původ má pravděpodobně v Jižní a Střední Asii. Dnes se pěstuje v Indii, Indonésii, Japonsku, Číně a Austrálii.
Zázvor povzbuzuje chuť k jídlu, podporuje trávení a uvolňuje žaludeční křeče. Příznivě působí proti bolestem hlavy. Zlepšuje i závrati u starších lidí a také nevolnost v počátcích těhotenství.

Užití v kuchyni

Chuť zázvoru je kořenitá, ovocná a aromatická. Koření voní kořenitě ostře.
Zázvor se hodí k drůbeži, k rybám i mořským plodům, do špenátu. Mletý zázvor se přidává do perníčků, vykrajovaného pečiva, do jablečných kompotů, ovocných salátů a ovocných dezertů.

A B C Č E F H CH J K L M N O P R S Š T V Z

  • Zázvor (Zingiber officinale)
TOPlist