Chilli a cayenský pepř (Capsicum)

Chilli

Chilli papričky, cayenský pepř jsou plody rostlin rodu Capsicum z čeledi lilkovitých.
Jako koření se užívají plody, čerstvé a sušené, roztlučené a mleté. Plody mají rozmanitý tvar a velikost – od kuželovitých, vejčitých po protáhlé, od velmi drobných až po deseticentimetrové. Platí pravidlo – čím menší plod, tím ostřejší chuť.
Zemí původu chilli je Střední a Jižní Amerika, dnes se tyto rostliny pěstují po celém světě.
Chilli podporuje tvorbu slin, žaludečních šťáv, zlepšuje trávení. Podporuje krevní oběh, chrání před infekcí, snižuje obsah cholesterolu v krvi a působí proti obezitě.

Užití v kuchyni

V kuchyni je používáme do pikantních pokrmů, indických, thajských, čínských a jiných asijských. Ostré papričky jsou oblíbeny dále v pokrmech španělských, mexických, také v maďarských i v mnoha dalších.

A B C Č E F H CH J K L M N O P R S Š T V Z

  • Chilli a cayenský pepř (Capsicum)
TOPlist