Tymián (Thymus vulgaris)

Tymián

Tymián je víceletý, stále zelený polokeř s dřevnatými stonky z čeledi hluchavkovitých. Dorůstá do výšky asi 40 cm.
Jako koření se užívají čerstvé a sušené listy.
Tymián má svůj původ v oblasti kolem Středozemního moře. Dnes se pěstuje ve všech mírných klimatických oblastech. Čím intenzivnějšímu slunečnímu záření je vystaven, tím silnější bude jeho aroma.
V lidové medicíně je tymián doporučován při onemocněních horních cest dýchacích. Uvolňuje křeče, rozpouští hlen a snižuje horečku.

Užití v kuchyni

Tymián chutná kořenitě, trochu pryskyřičnatě, voní velmi intenzivně.
Velmi dobře se hodí k masitým a zelným pokrmům, rybím, aromatickým polévkám a omáčkám či salátům. Koření se jím také ovocné saláty a dezerty.

A B C Č E F H CH J K L M N O P R S Š T V Z

  • Tymián (Thymus vulgaris)
TOPlist