Rozmarýn (Rosmarinus officinalis)

Rozmarýn

„Rozmarýna lékařská“
Rozmarýna je stále zelený polokeř z čeledi hluchavkovitých, který dorůstá do výšky 1,5 m.
Jako koření se užívají čerstvé a sušené listy.
Rozmarýna pochází z oblasti Středozemního moře, kde ještě i dnes roste divoce. Pěstuje se převážně ve Španělsku, Francii, severní Africe, ale také v našich zahrádkách. Čím intenzivnějším slunečním paprskům je vystavena, tím lepší bude její aroma.
Rozmarýna uklidňuje nervy a působí příznivě na krevní oběh, pomáhá při vyčerpání, žaludečních potížích a bolestech hlavy. Jako mast léčí revmatismus, záněty nervů a křeče.

Užití v kuchyni

Rozmarýna chutná pryskyřičnatě a kořenitě, čerstvá voní hodně aromaticky.
Sušená je trochu hořká a trpká, dávkujte ji proto opatrně.
Ochucuje zvěřinu, vepřové maso a drůbež, výborně se také hodí ke šťavnaté zelenině, například rajčatům, cuketám a bramborám.

A B C Č E F H CH J K L M N O P R S Š T V Z

  • Rozmarýn (Rosmarinus officinalis)
TOPlist