Paprika (Capsicum annuum)

Paprika mletá sladká

Paprika je jednoletá rostlina z čeledi lilkovitých dorůstající do výšky až 60 cm.
Jako koření se užívají sušené a mleté plody se semeny.
Papriku s sebou přivezl Kolumbus ze svých objevitelských cest do Ameriky. Dnes se pěstuje na Balkáně, v Maďarsku, ve Francii a v Jižní a Střední Americe.
Paprika je bohatá na vitamin C. Povzbuzuje chuť k jídlu, posiluje krevní oběh, chrání cévy a působí jako prevence proti krevním sraženinám.

Užití v kuchyni

Podle stupně kvality chutná paprika jemně aromaticky až velmi ostře. Paprika je naše běžné koření. Dává se do konzerv, hotových jídel, uzenin, sýrů, pomazánek, v kuchyni do gulášů, dršťkových, bramborových, gulášových polévek, k jídlům ze všech druhů mas a bramborových pokrmů.

A B C Č E F H CH J K L M N O P R S Š T V Z

TOPlist