Nové koření (Pimenta dioica)

Nové koření

„Pimentovník dvoudomý“
Stále zelený pimentovník, z čeledi myrtovitých, dorůstá do výšky 6 – 12 m a může se dožít až 100 let. V sedmém roce života poprvé nese plody.
Jako koření se užívají celá nebo mletá sušená semena.
Pimentovník pochází ze Střední Ameriky. Nejlepší nové koření je prý z Jamajky, odkud pochází 80 % světové produkce. Dále se pěstuje na Kubě, Haiti, na pobřeží Mexika a jiných ostrovech. Z Jamajky je však nejkvalitnější.
Účinné látky pimentovníku podporují zažívání, brání nadýmání, pomáhají trávit tuky.

Užití v kuchyni

Nové koření voní po hřebíčku, s přídechem skořice a muškátu. Jeho chuť je však peprně ostrá.
V kuchyni jím kořeníme zvěřinu, hovězí maso a ryby. Značné množství se využívá při zabíjačce, při nakládání hub, okurek a kyselé zeleniny, hodí se i do špenátu, omáček a paštik.

A B C Č E F H CH J K L M N O P R S Š T V Z

  • Nové koření (Pimenta dioica)
TOPlist