Majoránka (Origanum majorana)

Majoránka (Origanum majorana)

Majoránka je známá jako rostlina jednoletá z čeledi hluchavkovitých. Jako koření se užívají čerstvé a sušené listy.
Majoránka pochází z východního Středozemí. Dnes se pěstuje zejména ve Španělsku a Francii, ale také v Německu. Čím intenzivnějšímu slunečnímu záření je majoránka vystavena, tím lepší je její aroma.
Majoránce je přisuzována schopnost posilovat žaludek a tišit křeče. Díky tomu, že podporuje trávení, se majoránka hodí zejména k tučným pokrmům, jako je například husa nebo sádlo.

Užití v kuchyni

Majoránka chutná kořenitě, trochu trpce a je zvlášť aromatická. Má velmi intenzivní vůni.
Majoránka je klasickým kořením do uzenin. Výborně se hodí také k bílým fazolím, hrachovým jídlům, do bramborové polévky, kyselého zelí, sekané, vepřového masa a masových paštik.

A B C Č E F H CH J K L M N O P R S Š T V Z

TOPlist