Anýz (Pimpinella anisum)

Anýz

Anýz setý je jednoletá bylina z čeledi miříkovitých.
Jako koření se užívá plod, drobná dvojnažka šedohnědé barvy.
Anýz se pěstuje nejvíce v subtropických oblastech – Španělsko, Francie, Itálie. Vyžaduje slunné, teplé polohy.
Anýz byl znám jako koření a lék. Jako koření podporuje trávení, tvorbu žluči, omezuje plynatost, má také baktericidní vlastnosti.

Užití v kuchyni

Anýz voní příjemně sladce a aromaticky. Chutná čerstvě a kořenitě. V kuchyni ho užíváme celý nebo drcený, do pečiva, piškotů, do perníků, jablečných koláčů a také do chleba. Můžeme jím kořenit pokrmy čínské a indické kuchyně. Při smažení ryb odstraňuje specifické pachy, zlepšuje při krátkém osmažení chuť oleje. Je součástí mnoha kořenicích směsí.

A B C Č E F H CH J K L M N O P R S Š T V Z

  • Anýz (Pimpinella anisum)
TOPlist